Bardzo zdrowe i co najważniejsze bardzo smaczne muffinki, długo utrzymujące świeżość. Doskonale sprawdzą się na pikniku, bo dobrze znoszą podróż w koszu piknikowym i nie brudzą rąk w czasie jedzenia.
Muffiny piknikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce wymieszałam składniki suche: obie mąki, płatki owsiane, otręby pszenne, cynamon, szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
2.W drugiej misce składniki mokre: roztrzepane jajko, mleko, mus jabłkowy, olej i syrop klonowy.
3.Połączyłam zawartość obu naczyń, mieszając tylko do połączenia się składników.
4.Formę do muffinek wyłożyłam papilotkami. Nałożyłam do nich ciasta wypełniając niemal całe foremki. Posypałam po wierzchu płatkami owsianymi.
5.Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 25 minut. Studziłam na kratce kuchennej.
6.*czasami wystarczy tylko ½ szk. mleka. W zależności od tego, jakiej mąki użyjemy dajemy tyle mleka, aby ciasto miało konsystencję, która pozwoli, aby swobodnie spływało z łyżki do foremki.
Komentarze