Muffiny piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie muffinek:
Mąkę pszenną, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek do pieczenia - przesiać do dużej miski.
Na niewielkim ogniu roztopić masło, wyłączyć gaz, dodać gorzką czekoladę - mieszać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Następnie dodać kakao, dokładnie wymieszać, pozostawić do lekkiego przestudzenia.
Jajka i cukier ubijać aż uzyska się puszystą masę. Dodać aromat, przestudzoną masę czekoladową i śmietanę.
Do miski z suchymi składnikami dodać płynne składniki, zmieszać ale dosłownie chwilę.
Ciasto przełożyć do foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami.
Każdą foremkę wypełnić ciastem do połowy, dodać łyżeczkę konfitury i dopełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki.
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni, piec muffinki ok. 25 minut.
Przed wyjęciem z foremek - przestudzić.
Przygotowanie polewy:
W małym rondelku rozpuścić masło, dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady.
Na wystudzonych muffinach rozsmarować 1 łyżeczkę polewy.
Komentarze