MUFFINY HERBACIANO - KAKAOWE

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Uwielbiam smak herbaty a zarazem muffiny dlatego pomyślałam czemu nie połączyć tego wszystkiego w całość i tak powstały muffiny herbaciane.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    400 ml mleka
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    100 g margaryny lub masła
    1 łyżka kakao
    1 - 2 łyżek wysoko gatunkowej sproszkowanej zielonej herbaty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffiny herbaciano - kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście dobrej gatunkowo zielonej herbaty zmielić w maszynce do ziół lub w moździerzu na proszek. Zmielony proszek z herbaty przesiać za pomocą drobnego sitka w celu pozbycia się korzonków. Margarynę rozpuścić, przestudzić. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać. Jajka ubić z cukrem. Do ubitych jajek dodać margarynę oraz mleko wymieszać za pomocą różki (trzepaczki). Do mokrych składników dodać składniki sypkie - wymieszać za pomocą różdżki (trzepaczki). Nie używamy robota! Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy sproszkowaną zieloną herbatę, zaś do drugiej kakao i delikatnie mieszamy. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Ja najpierw do foremki nałożyłam trochę ciasta kakaowego, a na wierzch uzupełniłam do 3/4 wysokości ciastem z herbatą. Można odwrotnie nie ma to żadnej różnicy, zależy od naszego pomysłu.
    Piec 2 0- 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Porady

Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinów, którym jest niedokładne wymieszanie ciasta. Jeśli po wymieszaniu ciasta widać grudki to bardzo dobrze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Kakao Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować