Muffiny dyniowe bez mąki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wypestkowaną i obraną ze skóry dynię kroimy w kostkę. Płatki owsiane mielimy w blenderze. Następnie dodajemy dynię, jajka, wlewamy sok jabłkowy i miksujemy na gładką masę. Dodajemy odżywkę i miksujemy, po czym przelewamy całość do miski.
2.Dodajemy resztę składników: otręby, jogurt naturalny, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy pokrojone na kawałki śliwki, len mielony i płatki owsiane. Mieszamy.
3.Blachę do muffinów wykładamy papilotkami (lub pieczemy w silikonowych foremkach), wypełniamy je do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut. Wyjmujemy je, gdy góra będzie ładnie zarumieniona.
Komentarze