Muffiny czekoladowe z wiśniami i kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 25 min

Gdy za oknem zimno i ponuro, do popołudniowej kawy idealnie pasują mocno czekoladowe muffinki z wiśniami i czekoladowym kremem. Po prostu rozpływają się w ustach i po pierwszym kęsie wywołują uśmiech na twarzy.

  • 25 min

Składniki:

  • Muffiny
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    100 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju słonecznikowego
    1 jajko
    4 czubate łyżki wiśni w syropie

    Krem
    300 g gorzkiej czekolady
    500 g serka mascarpone

    Do dekoracji
    wiśnie w syropie
    listki melisy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffiny czekoladowe z wiśniami i kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, cukier, posiekaną czekoladę, kakao i proszek do pieczenia, a w drugiej składniki mokre: mleko, olej, jajko i wiśnie w syropie. Następnie łączymy zawartość obydwu misek. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami wykonanymi z papieru do pieczenia lub gotowymi i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez 15 minut. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 300 g czekolady, a następnie miksujemy ją z serkiem mascarpone na gładki krem. Tak przygotowany czekoladowy krem wykładamy na muffiny. Na samej górze umieszczamy jedną wiśnię z syropu. Całość dekorujemy listkami melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować