Muffiny czekoladowwe

0 (0 ocen)

z okazji dnia czekolady :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    4 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru trzcinowego

    2 jajka
    1/2 szklanki zagęszczonego mleka niesłodzonego
    1/4 szklanki zwykłego mleka
    1/4 szklanki oliwy z oliwek

    dowolne dodatki
    ew. nadzienie - polecam po kostce ulubionej czekolady do każdej babeczki lub snickers’a pokrojonego w kosteczki

Muffiny czekoladowwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • muffiny czekoladowe 1. Jajka, mleko i oliwę wymieszać w dużej misce. Do mniejszej przesiać mąkę, dodać kakao, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. Na tym etapie można wrzucić też dowolne dodatki - posiekaną czekoladę, orzechy, itp.

    Zawartość mniejszej miski wsypać do tej dużej, z płynnymi składnikami. Wymieszać do połączenia składników, nie dłużej. Ciasto powinno mieć dosyć gęstą konsystencję. Nakładać do foremek. Można robić to w dwóch turach, a między nimi kłaść nadzienie - ja spróbowałam umieścić po kostce pokrojonego snickers’a to był strzał w dziesiątkę. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy