Muffiny cukiniowo-marchewkowe z jabłkiem i miodem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i zdrowe, z mąką orkiszową pełnoziarnistą i miodem. W sam raz na drugie śniadanie...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 1 szklanka
    - m ąka orkiszowa pełnoziarnista: 1 szklanka
    - mąka owsiana (można zmielić płatki owsiane): 0.5 szklanki
    - jaja: 3 sztuki
    - masło (roztopione): 100 gramów
    - miód: 75 mililitrów
    - marchew (starta na tarce): 150 gramów
    - cukinia (starta na tarce): 270 gramów
    - jabłka (starte na tarce): 200 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - przyprawa korzenna: 2 łyżki

Muffiny cukiniowo-marchewkowe z jabłkiem i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • muffiny z cukinią 1. W jednej misce mieszamy wszystkie mokre składniki, dodajemy tarte warzywa i jabłko, mieszamy ponownie. W drugiej misce mieszamy wszystkie składniki suche. Suche wsypujemy do mokrych, mieszamy na tyle, aby wszystko się połączyło, ale aby pozostały grudki. Napełniamy foremki do muffinów wyłozone papilotkami i pieczemy około 20-25 minut w temp. 170 st. C.

    Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy