muffiny orzechowe z polewą cynamonową

4.99 (197 ocen)

  • 30 min

Szybkie, orzechowe słodkości dla każdego. Mogą być również alternatywą na Tłusty Czwartek :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki zmielonych orzechów (możecie dać jakie tylko lubicie)
    garść posiekanych orzechów
    1/3 szklanki brązowego cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 jajo
    0,5 szklanki mleka
    50 gramów stopionego, schłodzonego masła
    glazura:
    30 gramów stopionego, lekko ciepłego masła
    1 kopiasta łyżeczka cynamonu
    2 kopiaste łyżki brązowego cukru
    orzechy do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.99 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffiny orzechowe z polewą cynamonową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy mąkę, cukry, proszek do pieczenia i zmielone orzechy.
    W drugiej mieszamy jajo, mleko, masło, zawartość tej miski przelewamy do pierwszego naczynia, mieszamy łyżką do połączenia składników, wsypujemy posiekane średnio orzechy, rozprowadzamy po cieście.
    Foremkę do muffin wypełniamy papilotkami, nakładamy ciasta do 3/4 wysokości, pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni, do suchego patyczka.
    Masło mieszamy z cukrem i cynamonem. Jeszcze ciepłe muffiny smarujemy glazurą, dekorujemy orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Masło Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować