Ciasto:
600 g mąki pszennej + ile ciasto "zabierze" + do podsypania
500 g napoju jogurtowego o smaku czarnej i czerwonej porzeczki (można zastąpić maślanką)
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
Nadzienie:
500 g obranej dyni (miąższ)
6 łyżek cukru
1 opakowanie kisielu brzoskwiniowego bez cukru (na 1/2 L wody)
3/4 szklanki wody
Mrożone pierogi jogurtowe z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników (ciasto) zagnieść elasyczne ciasto. Odstawić na około 30 min, by "odpoczęło".
2.Na nadzienie dynię pokroić w kostkę, dodać cukier, wlać 1/4 szklanki wody i dusić około 25 min. W 1/2 szklanki wody rozrobić kisiel, wlać do dyni i zagotować. Masę wystudzić.
3.Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką. Wykrawać koła, nadziewać kisielem z dynią i zlepiać omączonymi palcami. Pierogi oprószyć mąką, układać jeden obok drugiego na szufladzie zamrażarki. Po około 3 godzinach mrożenia pierogi przełożyć do woreczków lub pojemników, dzieląc je na porcje.
Do konsumpcji zamrożone pierogi wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Gotować 2 - 3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi polać stopionym masłem.
Porady
Z podanych składników wychodzi 58 pierogów.
Pierogi można przechowywać do 3 miesięcy.
Komentarze