Mrożone pierogi jogurtowe z dynią

0 (0 ocen)

Zimowe zapasy :)

Składniki:

  • Ciasto:
    600 g mąki pszennej + ile ciasto "zabierze" + do podsypania
    500 g napoju jogurtowego o smaku czarnej i czerwonej porzeczki (można zastąpić maślanką)
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    szczypta soli

    Nadzienie:
    500 g obranej dyni (miąższ)
    6 łyżek cukru
    1 opakowanie kisielu brzoskwiniowego bez cukru (na 1/2 L wody)
    3/4 szklanki wody

Mrożone pierogi jogurtowe z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mrożone pierogi jogurtowe z dynią 1. Z podanych składników (ciasto) zagnieść elasyczne ciasto. Odstawić na około 30 min, by "odpoczęło".
  • Mrożone pierogi jogurtowe z dynią 2. Na nadzienie dynię pokroić w kostkę, dodać cukier, wlać 1/4 szklanki wody i dusić około 25 min. W 1/2 szklanki wody rozrobić kisiel, wlać do dyni i zagotować. Masę wystudzić.
  • Mrożone pierogi jogurtowe z dynią 3. Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką. Wykrawać koła, nadziewać kisielem z dynią i zlepiać omączonymi palcami. Pierogi oprószyć mąką, układać jeden obok drugiego na szufladzie zamrażarki. Po około 3 godzinach mrożenia pierogi przełożyć do woreczków lub pojemników, dzieląc je na porcje.
    Do konsumpcji zamrożone pierogi wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Gotować 2 - 3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi polać stopionym masłem.

Porady

Z podanych składników wychodzi 58 pierogów. Pierogi można przechowywać do 3 miesięcy.

Komentarze

Podobne przepisy