Mrożone banany w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zamiast lodów proponuję owoce. Deser jest prosty, szybki i na pewno zadowoli gości. To takie deserowe finger food.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - banany: 3 sztuki
    - czekolada (gorzka, tabliczka): 1 sztuka
    - posypka: 2 łyżki

Mrożone banany w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Potrzebne będą patyczki do lodów.
    Czekoladę połamać na kostki. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, wymieszać, by masa była gładka. Banany obrać i przekroić na połówki. Tak przygotowany deser wstawić na minimum godzinę do zamrażarki.
  • 2. Każdy kawałek nabić na patyczek do loda (drewniany lub z serków danonki). Nie miałam patyczków, więc użyłam drewnianych szpikulców do szaszłyków. Banany zamaczać w czekoladzie, używając w tym celu łyżki. Posypać dowolną, kolorową posypką.
  • 3. Tak przygotowany deser wstawić na minimum godzinę do zamrażarki.

Komentarze

Podobne przepisy