Ciasto mlekołaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę i, cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku. Na koniec, nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem ucierać, aż powstanie jednolita masa i ciasto na godzinę włożyć do lodówki.
Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i upiec dwa placki w temp. 180 stopni C (ciasto powinno się lekko zarumienić). Upieczone ciasto wystudzić.
2.Krem:
Masło utrzeć na puszystą masę i, nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać cukier puder. Następnie, cały czas mieszając, dodać całe jajko, mleko w proszku i sok z cytryny.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim plackiem.
3.Wierzch:
20 dag krówek przełożyć do rondelka, wlać 6 łyżek mleka i rozpuścić. Na koniec masę lekko przestudzić i jeszcze ciepłą polać ciasto.
Porady
Ciasto kruche można posmarować masą kajmakową z puszki.
Komentarze