Ciasto mlekołaczek

0 (0 ocen)

Przepyszne, obłędnie słodkie kruche ciasto z kremem i polewą "krówkową". Idealne dla wielbicieli słodkości.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki,
    3/4 szklanki cukru pudru,
    4 żółtka,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    kostka margaryny

    Krem:
    kostka masła,
    25 dag cukru pudru,
    25 dag mleka w proszku,
    3 łyżeczki soku z cytryny,
    jajko

    Wierzch:
    20 dag cukierków krówek,
    6 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Krówki Batony

Ciasto mlekołaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę i, cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku. Na koniec, nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem ucierać, aż powstanie jednolita masa i ciasto na godzinę włożyć do lodówki.
    Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i upiec dwa placki w temp. 180 stopni C (ciasto powinno się lekko zarumienić). Upieczone ciasto wystudzić.
  • 2. Krem:
    Masło utrzeć na puszystą masę i, nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać cukier puder. Następnie, cały czas mieszając, dodać całe jajko, mleko w proszku i sok z cytryny.
    Tak przygotowaną masę wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim plackiem.
  • 3. Wierzch:
    20 dag krówek przełożyć do rondelka, wlać 6 łyżek mleka i rozpuścić. Na koniec masę lekko przestudzić i jeszcze ciepłą polać ciasto.

Porady

Ciasto kruche można posmarować masą kajmakową z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować