Mleczne rogaliki z makiem ( rosną gdy śpisz )

4.5 (162 ocen)

Śniadanie idealne , świeże , pachnące i jeszcze ciepłe rogaliki , smakują wybornie z masłem , miodem , dżemem lub ulubioną wędliną .

Składniki:

  • ( na 9 dużych rogalików )

    17g świeżych drożdży

    200ml mleka

    100ml wody

    2 łyżki miękkiego masła

    2 łyżki cukru

    650g mąki pszennej + do podsypania

    1 jajko

    1 łyżeczka soli



    Na wierzch :

    mak

    łyżka miodu rozpuszczona w 2 łyżkach wody
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Rogaliki

Mleczne rogaliki z makiem ( rosną gdy śpisz ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki 1. W rondelku lekko podgrzewamy mleko i wodę i dodajemy pokruszone drożdże , cukier i masło . Dobrze mieszamy , aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży . Letnią mleczno-drożdżową mieszankę łączymy z resztą składników i zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski posmarowanej olejem i zostawiamy do podwojenia objętości, mniej więcej na godzinę. Kiedy ciasto urośnie, wałkujemy na placek o grubości 1 cm i wycinamy trójkąty , które zwijamy w rogale i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem . Blaszkę wkładamy do lodówki na noc .

    Rano wyrośnięte rogaliki wyciągamy z lodówki i smarujemy wodą z miodem oraz posypujemy makiem .

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15 minut aż wierzch ładnie się zarumieni . 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować