Mleczne drożdżówki z borówkami i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne drożdżówki z owocami

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    3 jajka
    30g drożdży
    1/2 szklanki cukru pudru
    60g margaryny
    1 szklanka mleka
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    350g truskawek
    150g borówek
    dodatkowo:
    cukier do posypania owoców
    puder

Mleczne drożdżówki z borówkami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy i łączymy z drożdżami, 3 łyżkami mąki i łyżeczką pudru.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
    Wyrośnięty zaczyn łączymy z pozostałym pudrem, cukrem waniliowym,
    przesianą mąką, margaryną i żółtkami.
    Składniki lekko wyrabiamy, następnie dodajemy pianę z białek - wyrabiamy na jednolitą masę.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto podwoi swą objętość, rozwałkowujemy je, lekko podsypując mąką.
    Szklanką wycinamy kółka i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na wierchu układamy truskawki i jagody, następnie posypujemy cukrem - 1/2 łyżeczki na drożdżówkę.
    Drożdżówki w tym czasie powinny jeszcze trochę urosnąć.
    Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy