Mleczne drożdżówki z borówkami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzewamy i łączymy z drożdżami, 3 łyżkami mąki i łyżeczką pudru.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Wyrośnięty zaczyn łączymy z pozostałym pudrem, cukrem waniliowym,
przesianą mąką, margaryną i żółtkami.
Składniki lekko wyrabiamy, następnie dodajemy pianę z białek - wyrabiamy na jednolitą masę.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, rozwałkowujemy je, lekko podsypując mąką.
Szklanką wycinamy kółka i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierchu układamy truskawki i jagody, następnie posypujemy cukrem - 1/2 łyżeczki na drożdżówkę.
Drożdżówki w tym czasie powinny jeszcze trochę urosnąć.
Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze