Mleczna galaretka

5 (149 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Deser bogaty w białko :) Bardzo prosty i smaczny coś innego

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • Mleko 250ml
    Smietana 18% 2-3łyżki
    Jogurt naturalny 2-3łyżki
    żelatyna ok 10gram
    2-3 truskawki swieże
    3-4łyżki cukru (może być cukier puder lecz dodajemy go odrobine wiecej)

    Galeratka truskawkowa (może być też inna )
    Woda 0.5l

    Na3-4 porcje
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mleczna galaretka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko , smietane , jogurt oraz cukier kryształ przekładamy do wysokiego naczynia.
  • 2. Nastepnie wszystko dokładnie mieszamy za pomocą miksera bądz za pomocą mieśni. Chodzi o to by masa była dobrze napowietrzona ;) wtedy biała galaretka wyjdzie lekka i puszysta .
  • 3. Żelatyne namaczamy a potem rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do naszej białej masy po czym dokładnie , mieszamy i przelewamy do salaterek , pucharkow lub szklanek... i odstawiamy w chłodne miejsce .
  • 4. Galaretke rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 5. Gdy biała galaretka jest sztywna wykładamy na jej wierzch pokrojone na ćwiatrki truskawki lub inne owoce i zalewamy przestygniętą truskawkową galaretką , i ponownie dajemy do lodówki.
  • 6. Gotową galaretke można udekorować bitą smietaną lodami , lub sytopem ;)

Porady

Smak białej galaretki powinnen być lekko kwaśnawy. Pamietajmy że żelatyna zmienia delikatnie smak żelowanej potrawy więc zawsze warto dawać wiecej cukru soli itp. Galaretka dobra jest na włosy i paznokcie a mleko smietana i jogurt to znakomite źródło wapnia dzięki czemu nasze kości i żeby są mocne i zdrowe

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować