Mleczny sernik

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kolejny mój sernik na klasycznym kruchym spodzie, o idealnie kremowej konsystencji z wyraźnie wyczuwalną mleczną nutą, smaku dopełnia masa kajmakowa o smaku orzechowym.Wypiek na różne okazje w tym świąteczne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    20 dag masła
    3 żółtka
    1 łyżka śmietany 18%
    4 łyżki cukru

    Masa serowa:
    60 dag mielonego półtłustego twarogu
    ½ szklanki cukru
    16 cukru z prawdziwą wanilią
    3/4 szklanki mleka w proszku
    1/2 szklanki mleka 2%
    5 jaj
    10 dag masła
    1 budyń śmietankowy -40 g
    2 łyżki soku z cytryny
    50 g maltikeksów (kruche ciasteczka w czekoladzie )

    Wierzch::
    ½ puszki masy kajmakowej orzechowej
    Dowolna dekoracja

Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Mleczny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-00xeh3s 1. Ciasto:
    Mąkę połączyć z zimnym masłem oraz cukrem i żółtkami, zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić dno i boki tortownicy o wym 22 cm
  • image-0hupa61 2. Masa serowa:
    Zmielony twaróg umieścić w misie miksera wsypać cukier dodać mleko w proszku , wbić jajka, dodać miękkie masło, dodać budyń, wlać mleko oraz sok z cytryny i wszystko razem krótko miksować tylko do uzyskania gładkiej kremowej masy.
  • image-0uxvhn4 3. Tak przygotowaną masę wylewamy na cisto kruche, na wierzchu posypujemy maltikeksami, pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50 minut –do lekkiego zrumienienia wierzchu, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

    Masę kajmakową lekko podgrzewamy rozprowadzamy na jeszcze delikatnie ciepłym serniku, dekorujemy migdałami lub wg uznania.

    Słodkich wypieków !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Mleko Ser biały Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować