Bardzo smaczna sałatka. Młody bób nie wymaga długiego gotowania, według mnie wystarczą mu 4 minuty. Lubię, gdy taki młody bób jest jeszcze lekko twardawy. Jeżeli uważacie że dla Was jest zbyt twardy - przedłużcie czas gotowania.
Składniki:
1 kg bobu
2 - 3 ząbki czosnku
sól
1/4 łyżeczki pieprzu
4 - 5 łyżek oliwy z oliwek
pęczek koperku
płatki papryki do posypania - opcjonalnie.
Młody bób z czosnkiem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Bób opłukać, zalać wrzątkiem, gotować 4 - 5 minut - tak długo, aż bób będzie odpowiednio miękki. Odcedzić, przestudzić , obrać.
2.2.Czosnek i koperek posiekać. Oliwę wymieszać z czosnkiem, koperkiem, sola i pieprzem. Taką oliwą polać bób, wymieszać. Posypać płatkami papryki i podawać Smacznego!
Komentarze