Młode ziemniaki nadziewane porem i szynką

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób

Dziś zapraszam na proste i aromatyczne danie – młode ziemniaki nadziewane porem i szynką. Gwarantuję Wam, że ten smak pokocha każdy! Koniecznie spróbujcie póki sezon na młode ziemniaczki trwa.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki:
    ◦6-8 dużych młodych ziemniaków
    ◦3-4 ząbki czosnku
    ◦6 gałązek rozmarynu
    ◦1-2 łyżki oliwy z oliwek

    Składniki na nadzienie:
    ◦4-5 białych części pora
    ◦100 g szynki
    ◦1 łyżka oleju
    ◦sól
    ◦pieprz

    Dodatkowo:
    ◦50 g startej mozzarelli
    ◦szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Młode ziemniaki nadziewane porem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ziemniaków:
    Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Osuszamy i nacieramy oliwą. Każdego ziemniaka oddzielnie owijamy w folię aluminiową – do środka foli wkładamy ząbki czosnku pokrojone w plasterki i po gałązce rozmarynu. Ziemniaki pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

    Przygotowanie nadzienia:
    Na patelni rozgrzewamy olej. Por kroimy w plasterki i podsmażamy aż się delikatnie zeszkli. Następnie dodajemy szynkę pokrojoną w plasterki, podsmażamy aż się wszystko zarumieni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Upieczone ziemniaki wyjmujemy z foli, nacinamy nożem tworząc kieszonki, delikatnie rozchylamy i napełniamy nadzieniem. Całość posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 10-15 minut.

    Podajemy ciepłe posypane posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młode ziemniaki Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować