Młode ziemniaki i kalafior z rękawa pieczone w soku jabłkowym

0 (0 ocen)

Bardzo aromatyczne danie, lekkie i pożywne zarazem. Wywar z pieczenia można przeznaczyć na bazę do przygotowania zupy lub sosu. Ja zachwycałam się jego smakiem, nasączając nim pieczywo.

Składniki:

  • 750 g młodych ziemniaków
    1 średni kalafior (400g)
    1 średnia biała cebula (100g)
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy
    1 szklanka soku jabłkowego
    4 suszone owoce jałowca
    3 ziarna ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1 łyżeczka majeranku suszonego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok Przystawki Sosy

Młode ziemniaki i kalafior z rękawa pieczone w soku jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młode ziemniaki i kalafior z rękawa pieczone w soku jabłkowym 1. Oskrobane ziemniaki przełożyć do rękawa, dodać podzielony na małe róże kalafior, obrane i pokrojone na małe kawałki cebulę i czosnek. Dodać także owoce jałowca, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek i majeranek.
  • Młode ziemniaki i kalafior z rękawa pieczone w soku jabłkowym 2. Całość zalać sokiem, wlać oliwę, wsypać przyprawy do smaku. Rękawa szczelnie spiąć, usuwając powietrze. Delikatnie zamieszać pakunek. Rękaw umieścić w formie do pieczenia.
  • Młode ziemniaki i kalafior z rękawa pieczone w soku jabłkowym 3. Piec 50 min (200 st. C). W czasie pieczenia 2 - 3 razy obrócić worek, by warzywa równomiernie zmiękły.

Porady

Danie można uzupełnić jajkiem sadzonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować