Bardzo aromatyczne danie, lekkie i pożywne zarazem. Wywar z pieczenia można przeznaczyć na bazę do przygotowania zupy lub sosu. Ja zachwycałam się jego smakiem, nasączając nim pieczywo.
Składniki:
750 g młodych ziemniaków
1 średni kalafior (400g)
1 średnia biała cebula (100g)
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 szklanka soku jabłkowego
4 suszone owoce jałowca
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka tymianku suszonego
1 łyżeczka majeranku suszonego
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Młode ziemniaki i kalafior z rękawa pieczone w soku jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oskrobane ziemniaki przełożyć do rękawa, dodać podzielony na małe róże kalafior, obrane i pokrojone na małe kawałki cebulę i czosnek. Dodać także owoce jałowca, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek i majeranek.
2.Całość zalać sokiem, wlać oliwę, wsypać przyprawy do smaku. Rękawa szczelnie spiąć, usuwając powietrze. Delikatnie zamieszać pakunek. Rękaw umieścić w formie do pieczenia.
3.Piec 50 min (200 st. C). W czasie pieczenia 2 - 3 razy obrócić worek, by warzywa równomiernie zmiękły.
Komentarze