Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszny dodatek do dań mięsnych i sadzonych jajek. Ziemiaczki wspaniale pasują z samym kefirem, albo surówką, stanowiąc samodzielne danie.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany
    słodka lub ostra suszona papryka w proszku
    1-2 gałązki świeżego rozmarynu

Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem 1. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200 stopni z termoobiegiem.
    Ziemniaki dokładnie wyszorowałam, osuszyłam w ściereczce, pokroiłam w ósemki i umieściłam w żaroodpornym naczyniu. Polałam olejem, posypałam przyprawami według uznania i wymieszałam.
    Rozmaryn opłukałam, otrzepałam z wody, oderwałam igiełki z gałązek i posypałam nimi ziemniaki po wierzchu.
  • Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem 2. Naczynie wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 40 minut, aż ziemniaki z wierzchu ładnie się zrumieniły, a w środku były miękkie. W miedzyczasie odwróciłam je przy pomocy łopatki.
    Ziemniaczki podałam do potrawki z indyka przyrządzonej według przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/piersi-indyka-w-gyrosowo-oliwkowo-rozmarynowej-potrawce-5

Porady

Lepiej, żeby warstwa ziemniaków w naczyniu nie była zbyt gruba, bo wtedy nie wszystkie kawałki ładnie się zrumienią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy