Świetne danie na upalne dni. Pomysł na lekki i pożywny obiad bez mięsa dla całej rodziny.
45 min
Składniki:
Składniki na dwie porcje:
6-10 niewielkich młodych ziemniaczków
1/4 papryki
pół niedużego kalafiora
8 sztuk fasolek szparagowych
mała marchewka
łyżeczka słodkiej papryki
pół szklanki jogurtu naturalnego
łyżka koperku świeżego lub suszonego
łyżka soku z cytryny
sól do smaku
Młode ziemniaczki z warzywami w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Kalafiora umyć podzielić na małe różyczki. Fasolkę szparagową umyć, odkroić końcówki i ugotować razem z kalafiorem w osolonej wodzie. Paprykę pokroić na mniejsze części.
Marchewkę obrać i podsmażyć na łyżeczce oleju.
2.Przygotować sos: pół szklanki jogurtu naturalnego wymieszać z koperkiem i sokiem z cytryny.
3.Ziemniaki odlać i utłuc tłuczkiem. Warzywa osączyć i lekko oprószyć słodką papryką
4.Ziemniaki i warzywa ułożyć na talerzu i polać przygotowanym sosem.
Komentarze