Pyszna i delikatna potrawka z młodych warzyw, o przyjemnym aromacie, z lekką nutką pikanterii. Śmietanka nadaje daniu kremowej konsystencji, lubczyk natomiast wzmacnia smak potrawy.
Składniki:
500 g młodej cukinii
350 g poszatkowanej młodej kapusty (1/2 średniej główki)
350 g młodej marchewki
4 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanego lubczyku
2 łyżki masła
1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
250 ml śmietanki 12%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
1 łyżeczka kminku mielonego
szczypta pieprzu cayenne
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Młode warzywa a la creme - potrawka z młodych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, dodać obrany i pokrojony w półplastry czosnek, kolendrę, kminek i pieprz cayenne. Chwilę smażyć. Oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Powoli wlać bulion i , mieszając, zagotować.
2.Dołożyć kapustę i pokrojoną na kawałki marchewkę. Gotować pod przykryciem 10 min.
3.Po tym czasie wlać śmietankę, dodać pokrojoną w plastry cukinię i lubczyk. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 - 15 min pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
4.Gotową potrawkę doprawić przyprawami do smaku i podawać jako danie na ciepło.
Komentarze