Młode warzywa a la creme - potrawka z młodych warzyw

0 (0 ocen)

Pyszna i delikatna potrawka z młodych warzyw, o przyjemnym aromacie, z lekką nutką pikanterii. Śmietanka nadaje daniu kremowej konsystencji, lubczyk natomiast wzmacnia smak potrawy.

Składniki:

  • 500 g młodej cukinii
    350 g poszatkowanej młodej kapusty (1/2 średniej główki)
    350 g młodej marchewki
    4 ząbki czosnku
    3 łyżki posiekanego lubczyku
    2 łyżki masła
    1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
    250 ml śmietanki 12%
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    1 łyżeczka kminku mielonego
    szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Młode warzywa a la creme - potrawka z młodych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młode warzywa a la creme 1. W garnku rozpuścić masło, dodać obrany i pokrojony w półplastry czosnek, kolendrę, kminek i pieprz cayenne. Chwilę smażyć. Oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Powoli wlać bulion i , mieszając, zagotować.
  • Młode warzywa a la creme 2. Dołożyć kapustę i pokrojoną na kawałki marchewkę. Gotować pod przykryciem 10 min.
  • Młode warzywa a la creme 3. Po tym czasie wlać śmietankę, dodać pokrojoną w plastry cukinię i lubczyk. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 - 15 min pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
  • Młode warzywa a la creme 4. Gotową potrawkę doprawić przyprawami do smaku i podawać jako danie na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować