Młoda kapusta z cukinią i pomidorami

4.49 (148 ocen)

  • 40 min

Tak przygotowana młoda kapusta jest bardzo soczysta i smaczna. Lekko kwaskawa za sprawą pomidorów, wyrazista w smaku za sprawą czosnku i ziół. Polecam ją jako samodzielne danie lub jako dodatek do młodych ziemniaków.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 główka młodej kapusty
    1 zielona cukinia
    2 żółte pomidory
    1 czerwony pomidor
    2 łyżki oleju
    do. 3/4 szklanki wody
    1-2 łyżki posiekanego koperku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młoda kapusta z cukinią i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Kapustę siekam na niewielkie kawałki. W głębokiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam kapustę, smażę przez kilka minut mieszając. Pomidory kroję w kostkę (można wcześniej zdjąć z nich skórkę: nacinam lekko skórkę na krzyż, zanurzam pomidory na 10 sekund we wrzątku, a potem wkładam do zimnej wody, skórka łatwo się zdejmie) i dodaję do kapusty. Dodaję pokrojoną w półplastry cukinię (ze skórką), czosnek granulowany, zioła prowansalskie, koperek i trochę wody. Duszę wszystko ok. 25 minut na małym ogniu, podlewając ewentualnie wodą. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować