Młoda kapusta duszona z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Taka kapusta jest bardzo pyszna i niezwykle aromatyczna. Może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do drugiego dania. Możemy podać ją również z młodymi ziemniaczkami.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty lub pół dużej
    40 dag pieczarek
    1 duża cebula
    3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki masła
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    2 łyżeczki przyprawy do dań z kapusty
    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
    koperek świeży według uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Młoda kapusta duszona z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i cebulę obieramy i płuczemy, następnie dokładnie osuszamy, pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w większą kostkę.
  • 2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki i cebulę, następnie często mieszając chwilę przesmażamy lekko rumieniąc.
  • 3. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie kroimy drobno, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody. Kapustę wrzucamy do przesmażonych warzyw, podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, następnie dusimy do miękkości i odparowania wody.
  • 4. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koperek drobno pokrojony, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość chwilę dusimy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

Porady

W skład mojej przyprawy uniwersalnej wchodziły suszone: cebula, marchewka, pasternak, natka pietruszki, lubczyk, curry, czosnek. Można użyć dowolnych ulubionych przypraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Młoda kapusta Pieczarki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować