Młoda kapusta na gęsto

4.49 (166 ocen)

  • 60 min

Smak tej kapusty to smak mojego dzieciństwa. Uwielbiałam jak mama gotowała ją na obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty
    3 pętka kiełbasy śląskiej/zwyczajnej/podwawelskiej lub innej dowolnej do podsmażenia (ok.40dag)
    1 duża cebula
    3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 duża marchewka
    1 spory pęczek koperku
    1/2 łyżeczki mielonego kminku
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1,5 kostki rosołowej
    1 łyżeczka soli ziołowej
    1 łyżeczka majeranku
    4-6 ziarenek pieprzu
    4-5 ziarenek ziela angielskiego
    4 listki laurowe
    1 łyżeczka cukru
    sok z 1 cytryny

    Zasmażka:
    1/3 kostki masła
    3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Młoda kapusta na gęsto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wyciąć głąb i pokroić ją drobno. Do dużego garnka wlać ok. 2 cm wody, wrzucić kapustę postawić na ogniu. W tym czasie pokroić kiełbasę i cebulę w kostkę. Obrać marchewkę, zetrzeć na grubych oczkach, koperek drobno posiekać. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę (lekko posolić podczas smażenia) do podsmażonej cebuli dodać koncentrat i jeszcze przez chwilę podsmażać. Cebulę z koncentratem przełożyć do miseczki, na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę. Po ok.10-15min. gdy kapusta zmięknie i zmniejszy swoją objętość dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu i kminek. Chwilę dusić, dodać marchewkę,połowę koperku, cebulkę i podsmażoną kiełbasę (razem z wytopionym tłuszczem). Doprawić cukrem, sokiem z cytryny, solą ziołową, papryką słodką i ostrą. Dusić ok. 15-20 min. W tym czasie zrobić zasmażkę : na patelni roztopić masło, dodać mąkę i chwilę podsmażać, wlać do kapusty, wymieszać i zagotować. Zdjąć kapustę z ognia, dodać pozostały koperek, wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na 10min.

Porady

Podawać z młodymi ziemniaczkami lub pieczywem (mi ta druga wersja bardziej smakuje) Osobom na diecie proponuję pominąć zasmażkę a zamiast kiełbasy dodać pierś z kurczaka, wtedy będzie całkiem smacznie a do tego dietetycznie niemniej jednak warto czasem zaszaleć i zjeść z zasmażką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować