Mozaika smaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto kruche. Mąkę przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier jajka, margarynę i śmietanę. Zagnieć ciasto. Podziel na dwie części. Wyłóż do blaszek o wymiarach 25 na 38cm. Jedno ciasto posmaruj powidłami i posyp rodzynkami. Na wierzch wyłóż ubite białka wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Na drugie ciasto wyłóż masę kokosową. 2 łyżki masła i miód roztop. Dodaj wiórki kokosowe i cukier. Podgrzewaj chwilę. Następnie masę wyłóż na drugie ciasto kruche. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni
2.Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier, żółtka, zmiskuj. Na końcu wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechami. Przełóż na blaszkę. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni
3.Przygotuj masę kawową. Ugotuj budyń na mleku. Kawę rozpuść w kilku łyżkach wrzątku. Masło utrzyj dodając po łyżce przestudzonego budyniu, kawę ,aromat rumowy i cukier puder do smaku
4.Przygotuj masę waniliową. Ugotuj budyń z mąki, budyniu i mleka.. Przestudź. Cukier waniliowy rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Przestudź. Masło utrzyj dodając porcjami budyń, rozpuszczony cukier waniliowy i cukier puder
5.Na kruche ciasto z powidłami wyłóż masę kawową, biszkopt, ¾ masy waniliowej, ciasto kruche z kokosem i resztę masy. Udekoruj orzechami lub polewą czekoladową.
Komentarze