Mus z ricotty o smaku limoncello z dodatkiem świeżych truskawek pachnący miętą. Elegancki,delikatny i odświeżający deser na upalne dni.
2 godz. 30 min
Dla 4 osób
Składniki:
na 6 porcji:
300 g dojrzałych truskawek
250 g serka ricotta
150 ml cytrynowego likieru-limoncello
150 cukru pudru
10 g żelatyny (u mnie w płatkach)
2 białka
mięta
szczypta soli
Mus z truskawkami i likierem cytrynowym (mousse con fragole e limoncello) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki dokładnie umyć pod bierzącą wodą, oczyścić i pokroić na plasterki.
2.Wymieszać 20 g cukru pudru z likierem i zalać nim truskawki pokrojone w plasterki.Dodać kilka listków mięty i pozostawić w lodówce przez ok. 1 godz.
3.Przygotować żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja moją namaczam na 5 min. w zimnej wodzie, a następnie dokładnie wyciskam; w garnuszku mocno zagrzewam parę łyżek limencolle-może być to, w którym moczyły się truskawki, a następnie rozpuszczam namoczoną żelatynę).
4.Ricottę przetrzeć przez sitko, dodać pozostały cukier i dokładnie wymieszać. Dodać przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i połączyć z ricottą. Schłodź ricottę w lodówce, uważając żeby za bardzo nie zastygła (musi być zimna, ale nie sztywna).
5.Teraz delikatnie mieszając szpatułką do zimnej ricotty dodać ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę białka.
6.Na dno każdego pucharka wyłożyc truskawki, które moczyły się w limoncello, przykryć musem z ricotty, udekorować kilkoma plasterkami truskawek i pozostawić w lodówce do lekkiego stężenia.
Buon Appetito!
Komentarze