Motylkowaty krem

0 (0 ocen)

Zupa - krem z zielonego groszku i fasolki szparagowej. Ma bardzo delikatny smak - kremowy, śmietankowy... Dodatek marchewki potęguje słodycz groszku i fasolki. Użyte przyprawy nadają głęboki, ziołoy aromat... Po prostu pyszna !

Składniki:

  • 400 g zielonego groszku
    360 g fasolki szparagowej
    4 małe obrane marchewki (łącznie 350 g)
    1 mały por (40 g)
    3 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    400 g śmietany 12%
    7 niepełnych szklanek wody
    4 łyżki margaryny
    2 - 3 łyżeczki curry
    4 łyżki ziół prowansalskich
    przyprawa uniwersalna do potraw do smaku (wg uznania)
    pieprz cytrynowy do smaku (wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry

Motylkowaty krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Motylkowaty krem 1. Czosnek i pora posiekać, marchewkę pokroić w talarki. W garnku stopić margarynę, wrzucić pokrojone warzywa, oprószyć curry - chwilę smażyć. Następnie dodać groch i fasolkę - całość zalać wodą. Wsypać przyprawę uniwersalną do potraw. Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia - gotować 20 - 25 min. Po tym czasie dodać zioła prowansalskie, posiekaną natkę pietruszki i śmietanę - gotować jeszcze kilka minut. Zupę doprawić pieprzem cytrynowym. Całość zblendować.

Porady

Przyprawę uniwersalną można zastąpić bulionem z kostki. Zupę można również przygotować na wywarze mięsnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Groszek zielony Pieprz Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować