Morelowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte , osuszone morele zmiksować.
Śmietanę, delikatnie zmiksować z cukrem pudrem.
Żelatynę zalać, niewielką ilością wrzątku, wstawić na chwilę do mikrofali , żeby się rozpuściła.
Do śmietany, dodać ser i przecier morelowy, cały czas miksując.
Do masy dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie zmiksować.
Okrągłą formę o średnicy 18 cm wyłożyć folią, wlać masę serową, odstawić do lodówki na godzinę.
Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody, wystudzić.
Czyste morele pokroić w plastry, ułożyć na zastygłej masie serowej, zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Dekorować wg. własnego uznania .
SMACZNEGO!!!
Komentarze