Mortadela w cieście naleśnikowym w sosie pomidorowym

4.5 (196 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 40 dag mortadeli
    240 g serka topionego

    Ciasto:
    7 - 8 łyżek mąki (czubatych)
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    sól
    pieprz
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Sos:
    1 puszka całych pomidorów
    1 cebula
    ząbek czosnku
    vegeta
    sól
    pieprz
    1/2 łyżeczki bazylii suszonej
    bazylia
    oregano
    zioła prowansalskie

Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Mortadela w cieście naleśnikowym w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mortadele pokroić na 16 plastrów, 8 posmarować serkiem topionym i przykryć pozostałymi plastrami.
  • 2. Ciasto:
    Jajka wymieszać z mlekiem, dodać mąkę i pozostałe składniki. Kotlety z mortadeli moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • 3. Sos:
    Cebulę i czosnek posiekać. Pomidory przetrzeć lub pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, dodać pomidory, czosnek i zagotować. Przyprawić do smaku. Kotlety podawać z sosem i pieczywem.

Porady

Do sosu można dodać kilka łyżek śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mortadela Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować