mortadela po rzymsku z makaronem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Podawaj z surówką z marchewki i jabłka. Zamiast mortadeli można wykorzystać końcówkę pieczonego schabu lub pieczonego boczku.

  • 50 min

Składniki:

  • 40 dkg kiszonej kapusty
    4 łyżki oleju
    1 op. makaronu świderki
    1 pęczek szczypiorku
    ¾ szkl śmietany
    1 jajko
    1 żółtko
    1 łyżeczka musztardy
    4-6 plastrów mortadeli
    Sól, pieprz

Mortadela po rzymsku z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kapustę przepłucz na sicie pod bieżącą wodą, odciśnij i pokrój. Podsmaż 15 min. na oleju, dodaj ugotowany makaron, przypraw sola i pieprzem.
    2. Szczypiorek posiekaj i roztrzep ze śmietaną, jajkiem, żółtkiem i musztardą.
    3. Plastry mortadeli przekrój na pół.
    4. Makaron z kapustą ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie na przemian z półplastrami mortadeli. Zalej śmietaną z jajkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez 25 min.

Porady

Polecam dla smakoszy kapusty kiszonej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy