Mortadela to rodzaj włoskiej wędliny. Właśnie z Włoch do nas przybyła. Mortadela produkowana jest od co najmniej 500 lat.
Składniki:
Składniki:
20 dag mortadeli
10 dag żółtego sera
3-4 jajka ugotowane na twardo
1 opakowanie świeżego szpinaku
2 garści zielonej fasolki
2 garści bobu
pół czerwonej cebuli
2 rzodkiewki
szczypiorek
Mortadela nie jedno ma imię...w sałatce z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na półmisku układamy umyty i osuszony szpinak, ugotowaną i ostudzoną fasolkę oraz ugotowany i ostudzony bób. Cebulę kroimy w piórka i także układamy na sałatce. Mortadelę i ser kroimy w cienkie paseczki i dodajemy na półmisek. Ugotowane jajka kroimy w ósemki i dodajemy do reszty. Całość posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem.
2.Składniki na sos energicznie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy nim sałatkę. Sałatkę podajemy z tostami.
Komentarze