Niebianskie rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku zagotować mleko z cukrem, pozostawiając ok.0,5 szkl. mleka na rozrobienie mąki ziemniaczanej i pszennej. Ugotować budyń. Przestudzić. Masło roślinne utrzeć na puch i ciągle ucierając stopniowo dodawać do niego zimny budyń. Dodać kilka kropel olejku śmietanowego i mleko w proszku. Można dodać ok.3 łyżki cukru pudru,ale tak żeby masa nie była zbyt słodka.
2.Na blachę o wymiarach 36x25 cm wykładać krakersy smarowane masą budyniową. Równomiernie rozsmarować całość masy na krakersach i ułożyć na to kolejną warstwę ciastek.Lekko docisnąć, tak aby krakersy przywarły do masy. Na to rozsmarować równo masę krówkową i posypać płatkami migdałowymi.
3.Śmietankę ubić na sztywno dodając 2 łyżki cukru pudru oraz 2 śmietan-fixy.A następnie wyłożyć ją na masę krówkową z migdałami. Na koniec całość grubo posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki - najlepiej na cała noc.
4.Przełożenie:
krakersy - masa budyniowa - krakersy - masa krówkowa - płatki migdałowe - bita śmietana - wiórki kokosowe
Porady
Do masy krówkowej można dodać 0,5 szkl. ubitej śmietany 30 % i łyżkę rozpuszczonej w gorącej wodzie żelatyny (przestudzonej).
Zamiast budyniu z mąk, można ugotować zwykły budyń z proszku (śmietankowy lub waniliowy).
Komentarze