Moje chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju w garnku lub głębokim rondlu.
2.Mięso kroimy w niedużą kostkę, dokładamy do cebuli. Smażymy razem, aż mięso straci różowy kolor. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 10 minut.
3.Dodajemy pomidory z puszki i sporą szczyptę soli, mieszamy i dusimy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
4.Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, odsączoną fasolę i kukurydzę, posiekany czosnek, mieszamy i dusimy 10 minut. Przyprawiamy 1 płaską łyżeczką przyprawy CHILI CON CARNE. Mieszamy i próbujemy. Jeżeli trzeba dodajemy przyprawy. Należy to robić bardzo ostrożnie, ponieważ przyprawa może być bardzo pikantna. Najlepiej dodawać po troszkę i próbować.
Na końcu dodajemy posiekany czosnek, jeszcze chwilę podgrzewamy.
5.Podajemy z ryżem na sypko lub z bułką. SMACZNEGO :)
Porady
To chili możemy wykorzystać jako farsz do tortilli.
Danie z powodzeniem można przygotować poprzedniego dnia, a potem tylko odgrzać.
Można również zamrozić.
Komentarze