Moje * cebulaki * - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Make ,olej ,przyprawe do pizzy mieszamy razem
2.Drozdze rozpuszczam w letnim mleku z sola i cukrem
3.Kiedy drozdze w szklance troche urosna dodaje do reszty skladnikow, mieszam .Czasami dodaje troche wody jesli jest za suche ciasto a czasami dosypuje maki kiedy jest za mokre.
4.Ciasto dziele na dwie czesci i walkuje , na 3, 4 milimetry , tzn.na oko
5.Wczesniej przygotowana cebule nakladam na placuszki .
Cebule kroje w kostke i smaze na malym ogniu ,na oleju , daje troszke cukru do uzyskania ladnego koloru oraz smaku , doprawiam sola pieprz. Na koniec dodaje koncentrat.Mak dodaje na samym koncu , mieszam i wstawiam do lodowki . Na 100 procent cebula jest lepsza na nastepny dzien.
6.W piekarniku pieke ok 10- 15 minut , pd koniec pieczenia mozna dodac starty ser zolty
Porady
Jak braknie mi cebuli dodaje inne skladniki szynke, tunczyka wedle uznania,
Komentarze