Moje Calzone

4.5 (194 ocen)

Moja warjacja na temat pieroga pizzowego czyli calzone. Inspiracje czerpałam z umieszczonych tutaj przepisów.

Składniki:

  • Na ciasto
    50g drożdży
    pół litra ciepłej, ale nie gorącej wody
    łyżka cukru
    łyżka kucharka lub soli
    6 łyżek oleju
    1 kg mąki+ do podsypania
    1 łyżka suszonego oregano
    1 łyżka suszonej bazylii
    1 jajko do posmarowania

    Na farsz
    500 g pieczarek
    150 g szynki
    200-250 g sera żółtego (ilość według własnego gustu)
    1 cebula

    Na sos
    1 mały słoik koncentratu pomidorowego
    1 łyżka suszonej bazylii
    1 łyżka suszonego oregano
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1 łyżeczka cukru
    woda
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pizza Calzone

Moje calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • płynne drożdże 1. Pokruszone drożdże włożyć do szklanki zasypać łyżka cukru,przemieszać. Poczekać aż będą płynne.
  • kolejny etap 2. 900g mąki wsypujemy do miski dodajemy kucharek (lub sól), bazylie, oregano, olej , płynne drożdże na koniec wodę. Wszystko razem mieszamy .
  • kolejny etap 3. Ciasto wysypujemy na stolnice i dokańczamy ręcznie wyrabianie ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy mąkę. Ja dodałam około 100 g .
  • kolejny etap 4. Dobrze wyrabiamy ciasto
  • Następny etap 5. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja wykorzystałam sezon grzewczy i odłożyłam na ciepły grzejnik.Po około 60 min już ciasto będzie gotowe
  • 6. W czasie gdy ciasto będzie wyrastać robimy nadzienie do calzone

    Cebule kroimy w drobna kostkę . Pieczarki obieramy kroimy w plasterki. Cebule szklimy na niewielkiej ilości oleju w dość dużej patelni, gdy będzie gotowa dodajemy pieczarki i dusimy razem. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Szynkę kroimy paski.
    Do miseczki przekładamy koncentrat pomidorowy dodajemy do niego bazylię, oregano, paprykę i cukier. Mieszamy ,dodajemy tyle wody żeby sos miał konsystencje keczupu.
  • Kolejny etap 7. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę.
  • Następny etap 8. Zagniatamy dzielimy na 8 części.
  • kolejny etap 9. Każda cześć rozwałkowujemy na średnice mniej więcej dużego talerza
  • Kolejny etap 10. Każda z części smarujemy sosem, tak aby brzegi pozostały bez sosu.
  • Następny etap 11. Na sosie układamy pieczarki
  • kolejny etap 12. Na to szynka
  • następny etap 13. Na koniec ser
  • kolejny etap 14. Ciasto składamy na pół i lepimy dużego pieroga. Gotowe calzone przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 25 min w 190 stopniach
  • Gotowe 15. Gotowe zjadamy najlepiej z rodzina czy znajomymi . Smacznego

Porady

Do calzone możemy dawać inne farasze w zależności od naszych indywidualnych upodobań. Do ciasta można dodać więcej lub mniej ziół zależy kto jak lubi. Jeśli ciasto podzielimy na więcej części wyjdą nam mniejsze pierożki, za to będzie ich więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować