Moje batoniki musli

4.5 (146 ocen)

  • 15 min

Pyszne i dietetyczne batoniki musli

  • 15 min

Składniki:


  • po 5 łyżek:
    płatków owsianych lub otrębów
    sezam
    słonecznik
    pestki dyni
    rodzynki
    płatki migdałów
    4 łyżki miodu
    100ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Moje batoniki musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • musli2 1. Wszystkie ziarna i płatki wsypujemy na patelnię i prażymy kilka minut - aż sezam się zarumieni. Następnie ziarna przesypujemy do innego naczynia i na tą samą patelnię wlewamy miód, gdy się "rozpuści" dodajemy mleko i mieszamy. Po ok 2 minutach dosypujemy ziarna, płatki owsiane i rodzynki. Mieszamy aż wszystko ładnie się sklei.
  • musli3 2. Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia, równo rozsmarowujemy łyżką i przykrywamy papierem. Na górze kładziemy "obciążnik" - u mnie drewniana deska do krojenia, a gdy masa ostygnie wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie tniemy masę na batoniki :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować