Modry bigos, czyli bigos wrocławski

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Znakomity bigos wywodzący się z kuchni dolnośląskiej. Najlepiej smakuje oczywiście kilka dni po przygotowaniu. Pięknie prezentuje się na talerzu, zachwyca niepowtarzalnym smakiem i kolorem

Składniki:

  • 1 czerwona kapusta,
    500g odciśniętej kiszonej kapusty,
    1 cebula,
    400g kiełbasy cienkiej,
    200g boczku wędzonego,
    3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    1 kwaśne jabłko,
    sok z cytryny,
    1 łyżka octu balsamicznego,
    2 łyżeczki majeranku,
    szczypta słodkiej papryki,
    szczypta ostrej papryki,
    sól,
    pieprz,
    1 liść laurowy,
    1 ziele angielskie,
    woda,

Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Modry bigos, czyli bigos wrocławski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Modry bigos czyli bigos wrocławski 1. Czerwoną kapustę drobno szatkujemy. Zalewamy ją 2-3 szklankami wody, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
  • Modry bigos czyli bigos wrocławski 2. Kapustę kiszoną płuczemy w ciepłej w wodzie i obgotowujemy przez 30-40 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Po ugotowaniu studzimy ją, odciskamy i drobno kroimy.
  • Modry bigos czyli bigos wrocławski 3. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju i dodajemy razem z kiszoną kapustę do garnka. Dusimy razem na wolnym ogniu pod przykryciem aż do miękkości kapusty - około 1-1,5 godziny.
  • Modry bigos czyli bigos wrocławski 4. Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plasterki, obsmażamy je na smalcu na rumiano. Dodajemy je do kapusty.
  • Modry bigos czyli bigos wrocławski 5. 15 minut przed końcem duszenia dodajemy starte na grubych oczkach tarki jabłko. Jeśli woda za szybko wyparuję to bigos podlewamy jeszcze wodą.
  • Modry bigos czyli bigos wrocławski 6. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz przyprawy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Życzę smacznego :-)

Porady

Uwaga: 1) Część wody (1szklankę) można zastąpić czerwonym wytrawnym winem. 2) Do bigosu najlepiej użyć czerwonej kapusty kiszonej, lecz jest ona trudno dostępna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (185 ocen)

Bigos

To może cię zainteresować