Cześć :) ! Dziś mam dla Was przepis na pyszną i mocno rozgrzewającą zupę. Zupę z soczewicy robiłam po raz pierwszy i na pewno nie po raz ostatni :) Próbowaliście kiedyś ??
30 min
Składniki:
220 g czerwonej soczewicy
1 szalotka lub dymka
1 marchewka
2 pomidory
1 l bulionu warzywnego
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
sól i świeżo zmielony pieprz
3 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka curry
2 - 3 ząbki czosnku
opcjonalnie do dekoracji: prażone pestki dyni
Mocno rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. Przygotuj składniki: Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, szalotkę drobno posiekaj, pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę, imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę.
W dużym rondelku rozgrzej oliwę z oliwek wraz z masłem. Dodaj marchew i smaż około 2 minut. Następnie dodaj soczewicę, szalotkę, pomidory, imbir, czosnek, curry. Smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając. Zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 15 - 20 minut (do momentu aż soczewica będzie miękka).
Odstaw do przestygnięcia, następnie partiami zblenduj. Przed podaniem podgrzej. Zupę można udekorować prażonymi pestkami dyni.
Komentarze