Rewelacyjna, mocno truskawkowa zupa z wyczuwalną nutką świeżej cytryny i aromatycznej wanilii idealna kiedy żar leje się z nieba a my marzymy o lekkim, szybkim, chłodzącym obiedzie.
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
800g świeżych truskawek
3 łyżki cukru pudru
sok i skórka z 1/2 cytryny
1/2 laski wanilii
szczypta soli
Mocno truskawkowy chłodnik z nutą wanilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić w ćwiartki, przełożyć do dużej miski. Posypać cukrem pudrem, solą, dodać skórkę z cytryny, miąższ wanilii i skropić sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 60minut.
2.Po tym czasie przełożyć całość do kielichowego blendera
i zmiksować do postaci gęstej zupy.
Komentarze