Przepis znaleziony na blogu moje wypieki,ale z moimi zmianami.Ciasto mocno czekoladowe,nie brownie, bo bez zakalca,wilgotne i długo zachowuje świeżość.
Składniki:
250 g masła
2 tabliczki czekolady gorzkiej 60 %
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
180 ml wody
300 g mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g cukru
4 łyżki kakao
4 jajka
120 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
Ciasto missisipi mocno czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wlać wodę, włożyć masło i kawę, rozpuścić,nie gotować.Do ciepłego włożyć połamaną czekoladę,poczekać kilka minut aż się rozpuści, kilka razy zamieszać, odstawić do ostygnięcia.
2.W jednej misce wymieszać mąkę z kakao, proszkiem,sodą i cukrem, w drugiej roztrzepać jajka z jogurtem i olejem.
Do masy jajecznej dodawać powoli sypkie produkty i dolewać masę z czekoladą,wymieszać łyżką.
3.Ciasto wylać do formy o średnicy 26 cm , piec w temperaturze 160*C, czas pieczenia zależy od piekarnika,ja piekłam 40 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto można polać polewą, ja posypałam cukrem pudrem.
Komentarze