Misiowe tosty z bananami

5 (158 ocen)

Bajeczna i smaczna propozycja na śniadanie lub deser, nie tylko dla dzieci. Takie kanapeczki warto przygotować dla naszych milusińskich (np. z okazji Dnia Dziecka) - gwarantuję, że dzieciaki będą zachwycone.

Składniki:

  • - 4 kromki chleba tostowego,
    - 1 mały, dojrzały banan,
    - 3 łyżki miodu,
    - sok z 1/4 cytryny,
    - 12 sztuk borówek lub jagód (ewentualnie czarnych porzeczek).
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Chleb Chleb tostowy Desery Kanapki Tosty

Misiowe tosty z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kromki chleba tostowego opiekamy w tosterze do zrumienienia (ewentualnie na patelni).
  • 2. Banana obieramy, kroimy na 12 plasterków, skrapiamy je sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
  • 3. Na środku tosta rozsmarowujemy miód, formując kółko. Z jednego plasterka banana i 1 borówki robimy pyszczek misia, z 2 pozostałych plasterków banana uszy, a z 2 borówek oczka.
    W ten sposób przygotowujemy pozostałe tosty.

Porady

Jeżeli nie dysponujemy świeżymi owocami (borówkami, jagodami, porzeczkami) możemy wykorzystać mrożone, które należy wcześniej rozmrozić i osączyć na sicie. Można je także zastąpić rodzynkami lub suszoną żurawiną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować