Misiaczkowy torcik

0 (0 ocen)

Smaczny torcik, idealny dla dzieci zarówno na urodziny jak i na Dzień Dziecka:)Moja córeczka była zachwycona. Polecam.

Składniki:

  • Wymiary blachy standardowe 24x36 cm (najlepiej nadaje się blaszka z odpinanym dołem)
    Biszkopt:
    - 8 jajek
    - 1,5 szkl mąki
    - 1 szkl. cukru
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - op. cukru waniliowego
    Masa serkowo- śmietankowa:
    - 0,6 l śmietanki kremówki 30%
    - puszka brzoskwiń w syropie lub wiśni.
    - 0,6 kg serka waniliowego (np. Vitello)
    - 4 łyżki żelatyny rozpuszczone w szklance wody
    - 5 łyżek cukru pudru
    Masa budyniowa:
    - 0,5 l mleka
    - 25 dag margaryny np. Kasia
    - 1 tabliczka białej czekolady
    - 1 budyń śmietankowy
    - 1 łyżka mąki tortowej
    - 2 łyżki cukru
    - 2 żółtka
    - op. cukru waniliowego
    Masa do dekoracji:
    - 1 l mleka
    - 3 łyżki cukru
    - 2 cukry waniliowe
    - 2 budynie śmietankowe
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka mąki tortowej
    - 3 żółtka
    - 50 dag margaryny np. Kasi
    - tabliczka czekolady deserowej
    Pozostałe składniki:
    - różowy barwnik do ciast
    - brązowy barwnik do ciast
    - czerwone cukierki typu m&m
    - brązowe cukierki typu m&m
    - srebrne kuleczki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Misiaczkowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy po 1/3 szkl cukru, a następnie dodajemy cukier waniliowy. Gdy wszystko się rozpuści dodajemy żółtka i ubijamy do momentu aż wszystko zmieni się w żółtawy kolor. Następnie dodajemy mąkę , mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy, w taki sposób aby połączyło się w jedną całość. Biszkopt pieczemy około 20-25 min w nagrzanym piekarniku. Na mój tort potrzebowałam 2 takie biszkopty. Do drugiego biszkopta można dodać kakao, aby nadać mu czekoladowy smak.
  • 2. 2.Masa serkowo- śmietankowa: Śmietankę chłodzimy w lodówce około 1 godz, następnie ubijamy na puszystą pianę. Do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder, ubijamy. Dodajemy serek oraz żelatynę, ubijamy. Gdy wszystko mamy już ubite, dodajemy pokrojone w kostkę owoce np. brzoskwinie. Delikatnie mieszamy.
  • 3. 3. Masa budyniowa: Odlewamy 250 ml mleka roztrzepujemy w nim mąkę, żółtka, cukier waniliowy oraz budyń. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy wcześniej przygotowany roztwór. Gotujemy budyń a następnie studzimy. Ucieramy margarynę, dodając budyń. Na koniec dodajemy roztopioną białą czekoladę.
  • 4. 4 Etapy przygotowania:
    - Upieczony biszkopty kroimy na dwie części, powinny nam wyjść dwie połówki jasne i dwie połówki ciemne
    - Na jasny biszkopt kładziemy masę serkowo- śmietankową, przykrywamy ciemnym biszkoptem
    - Na ciemny biszkopt kładziemy 2/3 masy budyniowej, resztę zostawiamy na przyklejenie łapek i buzi. Przykrywamy jasnym biszkoptem.
    - Z ciemnego biszkopta wycinamy 10 kółek: 4 większe np. po filiżance na nóżki, 4 o średnicy szklanki na łapki. Jedno od literatki aby przekroić na pół i zrobić uszka oraz 1 większe od filiżanki np. po bulionówce na buzię.
    - Na przełożonym torcie rysujemy nożem kształt misia, oraz odcinamy niepotrzebne kawałki torta.
    - Doklejamy na zostawionej części masy budyniowej łapki, nóżki, buzię i uszka.
    - Dekorujemy za pomocą dekoratora do ciast.
    - Rysujemy buzie oraz oczy wyciskaczem do masy o wąskim czubku
    - Na buzi układamy kilka czerwonych cukierków, na brzuszku tworzymy cyferkę z brązowych cukierków.
    - Na łapki i nóżki sypiemy srebrne kuleczki
    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować