Miś czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 Z podanych składników pieczemy biszkopt . Wykrawamy na kształt misia i przekrawamy na 3 placki .
Do nasączania: Sok z cytryny mieszamy z wodą, cukrem i spirytusem, Nasączamy placki.
2
Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy połamane czekolady i masło. Podgrzewamy, mieszając do rozpuszczenia się masła i czekolady. Nie dopuszczamy do zagotowania. Masę wkładamy do lodówki, aby stężała. Po tym czasie pozostałą śmietanę (500 ml) ubijamy na sztywno, dodając stopniowo po 1 łyżce masy czekoladowej. Niewielką część masy odkładamy do oddzielnej miseczki, na posmarowanie boków gotowego tortu.
3 Nasączone placki przekładamy masą czekoladową. Boki misia smarujemy pozostałą masą i obsypujemy zmielonymi orzechami połączonymi z pokruszoną czekoladą. Wierzch tortu malujemy białą i mleczną czekoladą wzór misia.
Komentarze