miś czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

czekoladowy torcik na roczek

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    6 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

    Do nasączania:
    200 ml wody
    2 łyżki cukru
    4 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki spirytusu

    Krem czekoladowy:
    1 litr śmietany kremówki 36%
    2 czekolady gorzkie
    2 czekolady mleczne
    100 g masła
    Do dekoracji
    biała czekolada
    mleczna czekolada
    boki misia
    orzechy włoskie
    tabliczka czekolady

Miś czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Z podanych składników pieczemy biszkopt . Wykrawamy na kształt misia i przekrawamy na 3 placki .
    Do nasączania: Sok z cytryny mieszamy z wodą, cukrem i spirytusem, Nasączamy placki.

    2
    Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy połamane czekolady i masło. Podgrzewamy, mieszając do rozpuszczenia się masła i czekolady. Nie dopuszczamy do zagotowania. Masę wkładamy do lodówki, aby stężała. Po tym czasie pozostałą śmietanę (500 ml) ubijamy na sztywno, dodając stopniowo po 1 łyżce masy czekoladowej. Niewielką część masy odkładamy do oddzielnej miseczki, na posmarowanie boków gotowego tortu.
    3 Nasączone placki przekładamy masą czekoladową. Boki misia smarujemy pozostałą masą i obsypujemy zmielonymi orzechami połączonymi z pokruszoną czekoladą. Wierzch tortu malujemy białą i mleczną czekoladą wzór misia.

Komentarze

Podobne przepisy