Miruna w porach

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

Ryba jest bardzo soczysta, nie wysycha i intensywnie przechodzi aromatem podsmażonych warzyw.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 filety z Miruny
    1 por
    1 duża cebula
    sól ziołowa
    pieprz
    oliwa z oliwek z rozmarynem (lub osobno oliwa i rozmaryn)
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Miruna w porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety oczyszczamy, oprószamy solą ziołową i pieprzem. Jasną część pora odcinamy, kroimy na pół i dokładnie płuczemy, a następnie przekrawamy wzdłuż i kroimy w piórka. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek ok 5 minut.
  • ryba 2. Folię aluminiową smarujemy oliwą z oliwek z rozmarynem (lub samą oliwą i posypujemy rozmarynem) i kładziemy na niej skórą do dołu Mirunę. Na rybę wykładamy po 2 łyżki podsmażonych warzyw. Folię składamy dokładnie i szczelnie, tak aby żadne soki podczas pieczenia nie wypłynęły.
  • ryba 3. Ja moją rybę piekłam 30 minut razem z podsmażonymi wcześniej na oliwie z oliwek młodymi ziemniaczkami w 180*C na termoobiegu. Upieczoną rybę posypujemy świeżym koperkiem lub pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować