Miruna w porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety oczyszczamy, oprószamy solą ziołową i pieprzem. Jasną część pora odcinamy, kroimy na pół i dokładnie płuczemy, a następnie przekrawamy wzdłuż i kroimy w piórka. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek ok 5 minut.
2. Folię aluminiową smarujemy oliwą z oliwek z rozmarynem (lub samą oliwą i posypujemy rozmarynem) i kładziemy na niej skórą do dołu Mirunę. Na rybę wykładamy po 2 łyżki podsmażonych warzyw. Folię składamy dokładnie i szczelnie, tak aby żadne soki podczas pieczenia nie wypłynęły.
3.Ja moją rybę piekłam 30 minut razem z podsmażonymi wcześniej na oliwie z oliwek młodymi ziemniaczkami w 180*C na termoobiegu. Upieczoną rybę posypujemy świeżym koperkiem lub pietruszką.
Komentarze