Milanais - kruche cytrusowe ciasteczka

4.48 (161 ocen)

  • 3 godz.

Są to świąteczne ciasteczka z Mediolanu w lekko zmienionej wersji, którą dostałam od znajomej z którą wymieniam się przepisami.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 250g - miękkiego masła
    200g - cukru
    3 - jajka
    otarta skórka z jednej cytryny i pomarańczy
    szczypta soli
    500g - mąki pszennej (u mnie 750)
    1 płaska łyżeczka - kurkumy (dla koloru)

    mleko do posmarowania gotowych ciasteczek przed pieczeniem
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Ciastka

Milanais - kruche cytrusowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Milanais ciasto gotowe 1. Masło z cukrem i szczyptą soli ucieramy na jasną masę.
    Po czym wbijamy po kolei jajka cały czas ucierając naszą masę.
    Dodajemy również starte skórki z cytrusów jak również kurkumę, choć to opcjonalne, gdyż dzięki niej będziemy mieć ładne żółte ciasto.
    Porcjami zaczynamy dodawać przesianą mąkę, ciasto będzie miało bardzo miękką konsystencję.
    Pakujemy w folię i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
  • Milanais wykrawanie 2. Po tym czasie porcjujemy je i wyciągamy do rozwałkowania po jednym takim kawałku by ciasta zbyt mocno nie ogrzać.
    Piekarnik nastawiamy na górę-dół na 200 °C
    Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm
    Tak chłodzone ciasteczka smarujemy mlekiem po wierzchu i wstawiamy na 10 min do piekarnika.
  • 3. Z podanej ilości wychodzą 4 blaszki ciastek.
    Po ostudzeniu zajadamy się przy dobrej kawie.

Porady

Warto kupić owoce niewoskowane i przed użyciem dobrze umyć pod bieżącą wodą szczoteczką do owoców. A same skórki zetrzeć tarka o jak najmniejszych oczkach jakie znajdziemy. Jeśli mamy miejsce w lodówce, można wstawiać blaszkę z gotowymi wyciętymi ciastkami do niej i tylko dokładać kolejne porcje nim wstawimy ją do piekarnika. Co tez się tyczy skrawków ciasta, które odrzucamy przy wykrawaniu ciastek. Ciastka można posmarować również roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. W oryginalnej wersji tych ciastek nie dodaje się kurkumy - są one przez to blade i używa się tylko skórkę z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Masło Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować