Mikołajkowe ciasteczka

4.5 (149 ocen)

Żadne dziecko im się nie oprze a i na ustach dorosłego potrafią wywołać uśmiech

Składniki:

  • Składniki :

    1 1/2 szklanki mąki,
    aromat waniliowy,
    szczypta soli,
    1/3 szklanki cukru,
    180g miękkiego masła.

    Składniki dekoracja :

    1 białko ( u mnie z jajka L )
    około 1 1/2 szklanki cukru pudru
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Mikołajkowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasteczka 1.
    Miękkie masło, aromat i cukier utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodawaj partiami mąkę. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok 30-40 min. Rozwałkuj, wytnij wzorki . Piecz na blaszce wyłożonej papierom do pieczenia przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

  • 2. Do miski wlej białko i dodaj cukier puder. Zmiksuj wszystko tak aby powstał gęsty lukier. Lukier przelej do mniejszych miseczek i do każdego daj parę kropel barwnika. Energicznie wymieszaj. Udekoruj ciasteczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować