Migdałowy puszek

4.5 (159 ocen)

Ciasto upiekłam na imieniny męża, zrobiło furrorę:)

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka,
    4 łyżki mąki,
    4 łyżki cukru,
    łyżeczka proszku do pieczenia.

    Masa migdałowa:
    15 dag cukru,
    3 łyżki mleka,
    2 łyżki miodu,
    15 dag masła,
    30 dag płatków migdałowych,
    puszka masy krówkowej.

    Masa I:
    1/2 l kremówki,
    2 łyżki cukru pudru,
    2 łyżeczki żelatyny,
    1/2 p. okrągłych biszkoptów.

    Masa II:
    1/2 l kremówki,
    2 łyżki cukru pudru,
    łyżka kakao,
    2 łyżeczki żelatyny.

Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Migdałowy puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka oraz mąkę zmieszaną z proszkiem. Ciasto przelać do formy o wym. 25x36cm wyłożonej papierem. Piec ok. 25-30 min w temp. 175st. Ostudzić.
  • 2. Cukier masło, miód i mleko podgrzać. Na koniec dodać płatki i delikatnie podsmażyć. Na cieście rozsmarować masę krówkową, wyłożyć ciepłe migdały i schłodzić.
  • 3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w trosze zimnej wody, odstawić na 5 min by napęczniała. Następnie podgrzewając, rozpuścić, po czym lekko przestudzić. Dodać do kremówki. Chwilę ubijać. Masę wyłożyć na ciasto. Ułożyć biszkopty - jeden obok drugiego.
  • 4. Żelatynę rozpuścić jak wyżej. Kremówkę ubić, dodać kakao oraz żelatynę, chwilę ubijać. Wyłożyć na wierzch ciasta. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować