Migdałowe ciasto, kwaśny agrest i słodka bezowa pierzynka ;)
Więcej niż 10 osób
Składniki:
- 200 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 60 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 80 g masła, stopionego
- 2 żółtka
- 1 jajko
- skórka i sok z ½ cytryny
- 250 ml mleka
- 300 g agrestu
Migdałowe muffinki z agrestem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednym naczyniu wymieszać przesiane mąki i proszek do pieczenia, mielone migdały, cukier. W drugim roztrzepać jajko, żółtka, dodać stopione i ostudzone masło, mleko, skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej z nich nałożyć ciasta. Na wierzch układać agrest, po ok. 6 sztuk na każdą muffinkę. Piec w 180ºC 20min.
2.W międzyczasie ubić białka do sztywności ze szczyptą soli. Następnie dodawać cukier puder, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Muffinki wyjąć z piekarnika. Zmniejszyć temp. do 140ºC. Pianę bezową wyłożyć na podpieczone muffinki, posypać płatkami migdałowymi. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec kolejne 20 min. Wystudzić.
Smacznego!
Komentarze