Migdałowe muffinki z agrestem i bezą

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Migdałowe ciasto, kwaśny agrest i słodka bezowa pierzynka ;)

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - 200 g mąki
    - 50 g mąki ziemniaczanej
    - 60 g mielonych migdałów
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 150 g cukru
    - 80 g masła, stopionego
    - 2 żółtka
    - 1 jajko
    - skórka i sok z ½ cytryny
    - 250 ml mleka
    - 300 g agrestu

    Beza:
    - 2 białka
    - szczypta soli
    - 50 g cukru pudru
    - płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Beza

Migdałowe muffinki z agrestem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym naczyniu wymieszać przesiane mąki i proszek do pieczenia, mielone migdały, cukier. W drugim roztrzepać jajko, żółtka, dodać stopione i ostudzone masło, mleko, skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej z nich nałożyć ciasta. Na wierzch układać agrest, po ok. 6 sztuk na każdą muffinkę. Piec w 180ºC 20min.
  • 2. W międzyczasie ubić białka do sztywności ze szczyptą soli. Następnie dodawać cukier puder, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Muffinki wyjąć z piekarnika. Zmniejszyć temp. do 140ºC. Pianę bezową wyłożyć na podpieczone muffinki, posypać płatkami migdałowymi. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec kolejne 20 min. Wystudzić.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Masło Migdały Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować