Migdałowa tarta z jeżynami/ nektarynkami & migdałowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Po raz kolejny połączenie orzeszków migdałowych i jeżyn - tym razem w postaci kruchej tarty z niezawodną masą na bazie serka mascarpone uszlachetnioną ekstraktem z wanilii. Piszę o tarcie, ale tak naprawdę w przepisie podsuwam trzy sposoby wykorzystania tego pysznego ciasta oraz waniliowego kremu.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki
    Na ciasto:
    · 200 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
    · 200 g zmielonych migdałów
    · 150 g zimnego masła
    · 100 g brązowego cukru
    · 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    · 2 żółtka
    · łyżka śmietany 18%
    Masa:
    · 500-600 g serka mascarpone
    · 2 śmietan fix
    · 100 g miękkiego masła
    · 2 łyżki drobnego brązowego cukru
    · łyżeczka ekstraktu waniliowego
    Dodatkowo:
    · jeżyny/ brzoskwinie
    · galaretka o smaku owoce leśne/ odpowiednio brzoskwiniowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tartaletki Desery Ciastka

Migdałowa tarta z jeżynami/ nektarynkami & migdałowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto- Łączymy mąkę, zmielone migdały, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i dobrze siekamy. Dodajemy żółtka oraz śmietanę i szybko wyrabiamy. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciastem wylepiamy albo formę na dużą tartę (blaszkę smarujemy masłem i oprószamy mąką) albo małe foremki na tartaletki. Pieczemy w 180 stopniach, termoobieg- dużą tartę ok. 25-30 minut, małe tartaletki - 15-20 minut. Z ciasta możemy też zrobić małe ciasteczka, które następnie przełożymy kremem. Możliwości jest wiele, wszystko zależy tylko od naszego pomysłu.
    Gotowe ciasto studzimy.
  • 2. Masa- Masło miksujemy z cukrem, stopniowo dodajemy serek, śmietan fix oraz ekstrakt waniliowy. Masą przekładamy odpowiednio- tartę, tartaletki lub ciasteczka.
  • 3. Tartę czy tartaletki zdobimy bogato owocami. Galaretkę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Przestudzoną i już lekko żelującą smarujemy owoce. Jeżyny możemy zastąpić innymi ulubionymi owocami. Wówczas dopasujmy do nich również smak galaretki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Jeżyny Mascarpone Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować