Migdałowa babka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lekka, puszysta babka z wyrazistą migdałową nutą, oblana delikatną białą czekoladą i posypana chrupiącymi, prażonymi migdałami to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5 jajek
    150g mąki pszennej
    150g mąki ziemniaczanej
    150g cukru
    100g masła extra
    9ml aromatu migdałowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta do oprószenia formy

    Polewa:
    60g białej czekolady
    1 łyżka masła
    1 łyżka śmietany 30%
    35g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Migdałowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, cały czas ucierać aż powstanie puszysta masa. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, ubite białka i aromat migdałowy. Całość dokładnie wymieszać szpatułką.
  • 2. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 1,4l.
  • 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45-50 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzeni.
  • 4. Polewa: czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
  • 5. Migdały uprażyć na suchej patelni.
  • 6. Gotową wystudzoną babkę polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować